Wednesday, June 15, 2011

10 PESANAN IMAM SYAFIE YANG PERLU DIIKUTI          Sebelum Imam Syafie wafat, beliau sempat berpesan kepada muridnya serta umat Islam umumnya.. Berikut adalah kandungan wasiat tersebut: "Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat, maka hendaklah dia mengamalkan 10 perkara..."

1.     Hak kepada diri: mengurangkan tidur, mengurangkan makan, percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada..
2.     Hak kepada malaikat maut: megqada'kan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada ALLAH..
3.     Hak kepada kubur: membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang kencing merata-rata, memperbayakkan solat tahajjud dan membantu orang yang dizalimi..
4.     Hak kepada munkar dan nakir: tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati..
5.     Hak kepada mizan (neraca timbangan pada hari kiamat) : menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menahan kesulitan..
6.     Hak kepada sirat (titian yang merintangi neraka pada hari kiamat) : membuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka solat berjemaah..
7.     Hak kepada Malik (malaikat penjaga neraka) : menangis lantaran takutkan ALLAH s.w.t., berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah ketika terang-terangan serta sembunyi dan memperelokkan akhlak..
8.     Hak kepada Ridhzuan (malaikat penjaga syurga) : sentiasa redha terhadap qada' dan qadar ALLAH s.w.t., bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat ALLAH dan bertaubat dari melakukan maksiat..
9.     Hak kepada Nabi Muhammad s.a.w. : berselawat ke atasnya, berpegang dengan syariat, bergantung kepada al-sunnah (hadis), menyayangi para sahabat dan bertanding dalam mencari kelebihan dari ALLAH..
10.   Hak kepada ALLAH s.w.t. : mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan..

1 comment:

 1. as salam. insyaallah.. terima kasih.. wasiat rasulullah saw juga amat berat utk kita turuti.. tapi, pastikan kita cuba mengikutinya.. dibawah adalah 7 wasiat rasulullah yg dicintai umatNya:
  1)mencintai orang miskin.
  2)melihat orang yang lebih rendah kedudukannya dalam hal materi dunia.
  3)menyambung silaturahim kepada kaum kerabat
  4)memperbanyak ucapan ‘La haula walaa quwwata illa bilLah’
  5)berani mengatakan kebenaran meskipun pahit
  6)tidak takut celaan dalam berdakwah.
  7)tidak suka meminta-minta sesuatu kepada orang lain..

  insyaAllah kongsi & cuba bsama. :)

  ReplyDelete

Thank You. Glad to see you again in the future. :)

Followers

NetworkBlog

jomblogwalking

blogwalking..