Saturday, April 7, 2012

BeRDuaAN Di ALaM SiBeR SaMa SepERTi KHaLwaT!



KUALA LUMPUR: Wanita dan lelaki bukan muhrim yang berbual berduaan biarpun di alam siber, melakukan perlakuan sama seperti berkhalwat kerana ia mengundang bisikan syaitan yang akhirnya akan menarik mereka melakukan perbuatan mungkar, termasuk curang pada suami atau isteri.

Sehubungan itu, penceramah dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh, berkata mereka yang menggunakan kemudahan Internet perlu meletakkan sempadan syariat dan sempadan hati supaya teknologi itu tidak disalah guna atau menjadi alat perantaraan untuk membuat maksiat.


Beliau berkata, isteri tidak seharusnya membenarkan lelaki bukan mahrim memasuki rumahnya ketika suami tiada di rumah, begitu juga halnya dengan perbuatan isteri berbual dengan lelaki lain menerusi Internet, seumpama membenarkan individu itu memasuki rumahnya, seterusnya merosakkan rumah tangga.

“Membenarkan perkara sebegini memasuki rumah bermakna membenarkan ia memasuki hati dan apabila manusia sudah keluar daripada sempadan, manusia itu akan menjadi rosak,” katanya ketika dihubungi, semalam.


Beliau berkata, bisikan syaitan menjadikan seseorang itu merasakan sesuatu perkara itu begitu menyeronokkan hingga sanggup melakukan perkara mungkar termasuk meninggalkan suami, isteri atau anak-anak, sedangkan ia bakal menyesali perbuatannya kerana keseronokan berkenaan hanya bersifat sementara disebabkan ia berada dalam alam fantasi.


Katanya, alam khayalan dan realiti tidak sama dengan di alam nyata, kita semua mempunyai tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul, bukan sekadar untuk berseronok.

“Asasnya adalah apabila hubungan dengan Allah rosak, maka semuanya akan meruntuh. Teknologi itu tidak salah, tetapi orang yang menyalah gunakan teknologi untuk tujuan terpesong,” katanya.

59 comments:

  1. as salam. fain suke suke suke sgt post ni. mohon allah jauhkn kite dr sume ni. & fain nk minta tlg dr mutiara @ sesiape je yg nmpak fain bduaan komen status ke, chat ke @ ape2 dgn yg bukan mahram. sile le masuk mencelah pbualan antara kami. spy tidak ada fitnah yg dpt dtimbulkan. sbb tu fain suke mnyebuk kt post2 kwn yg suke memanjg komen lg2 dgn yg bukan mahram. jazakillahu khairan mutiara ats peringatan bmakna. smg allah redha.ameen :)

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam..mutiara baru je tahu psl ni fain.so lepas ni xde lg dah chat berdua2 dgn mereka y bukan mahram..nauzubillah..klau komen2 tu ok lg sebab in public.chat ni y bahaya..insyaAllah klau perasan nnti mutiara celah2 la ea..hehehe..ameen.terima kasih fain..:)

    ReplyDelete
  3. Wu,,,,Syita tau psai nih....Tpi kekdg nafsu jhat tuh yg byak....Tpi nseb baek cik suami ada disisi,,Mmg controllah diri Syita nih.Tanks Mutiara post yg bgus sgat!!Sesama lah mencelah2x ekh??Eihh,,,,

    ReplyDelete
  4. hehe.mutiara pn ade gk chat2 tpi masih terkawal.ckp hal2 biase je.lau dah lebih terus off je..harap2 dijauhkan..nauzubillah..nak suami jugak!!thehehe..jom2 mencelah2..:)

    ReplyDelete
  5. Tpi before nikoh pon ore doh tak ikut gaul2x bebas nih,,,,Yelah nok jdi baek.,Siye mok ayoh tengok dosa2x anak....Lgi2x kto yg pompue....Tuh yg jrang berfb ngan laki....Hope this month taknok doh lgsung ckap benda takpenting2x nih,Yg betol penting jah...,Niat baek tu insyaAllah Dia bntu....

    ReplyDelete
  6. Ui trasa pedih gg,means gg pasnie xley r nk chat ke sms ke or jumpa dgn pompuan bkn mahram!Owh mahram ek bkn muhrim ker???Ei slame ni gg clap r ya Allah!!Yer gg pun nk changes attitudes,,,camner korunk nk celah kt gg nie,maner2x r kalo nmpak ek!Award maner2x??Nnti gg pakat dgn pembca setia blog tok merajok bawu taw tau!!Nk AWARD!huuUHhh post dulu pun tak buwat2x......Nk tnggalkn pearls larh.<>____<>

    ReplyDelete
  7. as salam. hi blog fan pearslife. esp gg. admin 2 ada good news utk gtahu. post award akn keluar xlame lg. sume fan dnasihatkan spy bsabar & tdak merungut. heheee. maaf ats keterlambatan ini sbb admin 1 sgt sibuk dlm mjalani tugas harian. admin 2 pasti post award tu nt adalah antara post yg terbaik korg pernah baca sebelum ni. admin 2 hrp korg sume tdak terlalu fanatik dgn post award sbb yg dpt award tu adalah fain. dgr2 khabar angin le. heheee. ape2pun teruskn menyokong pearlslife sbb kami mjanjikan yg terbaik utk anda. bjuang demi allah yg Esa. tq ats sokongan anda. kami sungguh hargai. smg allah redha. ameen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..terima kasih!!!!! :)

      Delete
  8. Hai nice info to be shares.Especially for Muslims..Well this is my first time meet one blog but has two Administrators working.Sounds good!Keep it up authors.Salam.

    ReplyDelete
  9. Ye r Admin 2..Sayer tunggu,,maner ader merungut..Eih perasn jer engt dier sowang dpt..AhHax!!Kmi akn support pearslife,,Salute r ader 2 owg adminn!Giler advance!!Nk mintx tlg mana2x Admin buwat blog utk gg bley ak??Gg bayor r..T gg maintance r sendiri..Uhhuhuh. {|:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih gg!!hehee..agak bz skrg..maklumla duk kt kmpg ni xsempat nk online sgt..klau mutiara y buatkan gune blogspot jelar..boleh? yeay!!nti ley lawat blog gg pulak..:)

      Delete
    2. Hha lamanyer nk reply.Xpe r mana2x sude,Mutiara jelah buat!Cos fain ckap dier skg tgh maintn blog family,,Fain pun xksah r,td dh tnyer kt belog dier..~~*_*

      Delete
  10. hehe.fain pn dh bg tugas ni kat mutiara..bgla email gg

    ReplyDelete
  11. lorh dh reply ghupenyer,,Ngat tak reply lgi,,bru jer gi kecoh2x agi kt fain.Sian kener mrah ngan gg.Maap maap!!xsengajer..Nk blog mcm fain,,nmpk elegance n Exclusive....Tpi nk waner itam,,Yuhu!!{|:-)

    ReplyDelete
  12. yelaa..bak mai la email gg.nk sign up..:)

    ReplyDelete
  13. Buwat r bru..,Maner leyh bgi gmail gg!eheh,,nk samer cam fain,maseh2x!

    ReplyDelete
  14. xbolehla..kalau nak sign up apa2 kan kena masukkan email..^^" xde email mne blh nk sign up

    ReplyDelete
  15. uhu,sory r gg peg tnyer kt fain siang tdi.tgu dier blas,,,and stelah mdpat ceramh dibelog beliau,,aper kater r esk ptg gg bg emel ek?cos esk gg class mlam jek..wait n see!Baek r gg xkan susahkn sahabt cik fain promise!!kihkih werk.:P gg ciap pat warning agi,,gitu r gamoknyer syg kat shbt..T_T.
    aperpun sowy mutiara.i'm too excited!!wawaax,,

    ReplyDelete
  16. mAap maap bgi gg maser nk clearkn inbox yg privte n confidential,,,Wink3x!

    ReplyDelete
  17. gg bawu jer create google akaun!Before nie guna yahoo jer,,promise jgan tgok apa2x email n yg private gg taw!kecuali yg blog punyer r..nie usrnme n psword gzizi90@gmail.com,,pass :izizg90...Dh ciap er blog btawu gg kt cinie taw!!EXcited giler nk tgok n dpat comment dr omputih,,,Wawax,,,

    ReplyDelete
  18. alamk silap pass gg : izizg_90,Maap2x!

    ReplyDelete
  19. slah agi : iziz_g90.!Waaaaaaxx giler r cani!

    ReplyDelete
  20. bru nk melawt,tgok2x ada post gempaq punyer!!ceh hebak r org tue ada compny.,Congrats2x cek MutiaRA n Fain!!out of date agi r gamoknyer gg nie,Xbley blah r,,tgah jelous thap cipan nie,,nk jugak 3 taon agi!!^_^

    ReplyDelete
  21. ok gg..bg mutiara masa sikit ye..hehee..ok mutiara janji x tgk ape2 dlm tu..just gne email tuk buat blog je..gg muda lg..nti lehla buka company sdri..:)

    ReplyDelete
  22. lupe lak nk tanya.gg nak nama url ape? cthnya-->fzfain.wordpress.com yang "fzfain" tu gg nk letak nama apa?

    ReplyDelete
  23. muder ke benda?exam tdi pon 40% je leyh jwab.Uh,,,ahha nk letk ape ek?t leyh tukar balek kan??skunk buwat r dulu nama zizi.blogspot.com..Eheh,,Wow xsabar doe..nie nk tnya yg ads2x nie tok aper?naper kt belog dier xder pon ads??gg xnk r!Gg nk kosong cam belog AdminI,,nk nmpk profSsonal gitue.ekekehh.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tpi xtahu lg bleh ke x gne nama tu.leh tukar blik nnti..ads tu tuk iklan nuffnang blh dapat duit melalui kempen2 tu..kena buat sdrila klau nak.klau xnak pn xpe..ok as you wish.insyaAllah mutiara akan cuba buat y terbaik..:)

      Delete
  24. emm mutiara,,t tlg buwatkn 'Assalamualaikum.Hai.Siler komen saya' kat post taw??biar berkat cikek.,,buwat malay je r tok gg,tpi t nk cuba gak r buwat english.,internsional,,Kehkeh!!:-)

    ReplyDelete
  25. sori baru balik ofis ni.xsempat nk bt pape..dah nak kul 11 pn.jap lg klau sempat mutiara buat ye..:)

    ReplyDelete
  26. dh siyap erk??Waa cantek!!naper mutiara buwat asslmkum tue kt situe????Cos gg nk org jwab dulu slam before komen gigi,,macm yg kt fain tue,gg pon xtaw r nk explain cos xpnadai benda2x nie...ce try tgok cth cm kt fain tue,nk comment jer ada ayt tue.eeiee,,,>_<

    ReplyDelete
  27. owh..y tu keeee..aduinye pun..mutiara ingat y mane.sowie2 tersalah paham pulak..kekekekeke..okeyh2 t mutiara buwat kn..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da siap ke blog gg tu? cepatny. maklum le professional yg buat. ape urlny? nk tgk juga. maaf, skrg ada pertambahan Admin II di nickname fain. hehee:)

      Delete
    2. haha.profesional ke hape mcm tu..baru nk merangkak..:P

      Delete
    3. xpe. lebih baik dari duduk. asalkan merangkak dr tiada langsung pergerakan @ statik. heee :)

      Delete
  28. huaa..best jugak gune wordpress niey..mutiara pn nk tukar template gkla..bg nmpak professional ket bru leh wat bisness..:) mutiara dah buat ape y gg nak tu..tgk la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni fain setuju sgt. sile tukar sekarang. heheee. mutiara terror CSS. xde masalah. :)

      Delete
    2. hahah.fain y terer.mutiara xpandai pn CSS..:)ntila tukar.syg lg nk tukar template ni..

      Delete
  29. nape le blog activate a better u djadikan cth. blog fain blog biase je. sekadar perkongsian harian dlm bidang IT & umum. xbyk fans mcm kt pearlslife. award pun xde org nk bg. nt nk buat award sendiri boleh x mutiara? heee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain org lain citarasa fain..dah citarasa gg sama dengan awak nk buat mcm mane..mutiara punye blog ni biase2 je..budak2 punye blog.hahah.hehe.boleh je nk buat award sdri..:P bg kt mutiara skli..

      Delete
    2. insyaallah. tp sebenarny hajat hati nk tunggu award dari mutiara dulu. teringin nk award xpernah dpt apa-apa award lg. :)

      Delete
  30. tp fain suke b/g ni. mutiara buat le template sendiri. mesti cantik. insyaallah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..suke tgk..tenang je hati..ntila klau rase nk bt sdri..bt masa skrg rase mcm xperlu je lg..:)

      Delete
  31. Thnks bcoz buat post nie.Lama i cari n nk tau details since benda mcm nie dh becomes big among muslim.Is it right ada 2 Admins kt sini?So surprising me!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..saya pun baru je tahu pasal hal ni..tu yang nak share dengan semua dekat cni..hehe..admin 1 lg tu sahabat saya...:)

      Delete
  32. aha camtue r maksudnyer..Da siyap erk semoa??Best best thnks mutiara!bapa nk kena byr nie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. stakat ni rasanya dah fullfill requirement y gg nak.mutiara tgah explore lg wordpress tu.klau ada apa2 y menarik nnti mutiara update.if gg ada nk tambah apa2 or edit just inform ye..:)xpayah bayarla..xsusah pn buat..gg jadi client pertama..nnti klau ade lg org nk suh buat baru mutiara mintak bayaran..:)

      Delete
  33. okkai!!umrm syoknyer kwn dgn mutiara!baek betul!!Besh!!okkai nnti gg explore gak r cane nk bgi cntek...Kkaka2x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kene wat post dlu baru menarik..:)

      Delete
    2. mutiara mmg baik. alhamdulillah terima kasih allah sbb bg sahabat yg baik utk fain. best sgt. heheee :)

      Delete
    3. hahah.mutiara xbaik pn..:P

      Delete
  34. hola...Xkan mutiaRa xnk buwat award kot?Cian r kt gg nie,,fain lg r...lamer kot tunggu.nak gak r this week,Ker bz ey?30 minit pon siyap kot post award tue,xlamer pon,lpas mutiara buwat bru r fain n gg buwat plak,,,mmmmmm ;-)

    ReplyDelete
  35. GG xder idea r nk buwat post!!Jele2x fain pat comment omputih,,siyap puji2x agi,Xleyh jadi nie...Huwaaaa,, nk buwat post aper nie muTiara n FaIn??nak ideA~~~~?___?

    ReplyDelete
  36. hmmm. xperlu jeles le. pujian dunia je tu. dorang post sbb dorang perlukan info tu. gg kene buat post dulu. mcm yg mutiara cakap kt atas tu. buat le post yg berguna, ringkas tapi padat dgn isi berguna. insyaallah. tp niat utama mesti le menulis kerana allah. bukan utk pujian dr sesiapa. gud luck gg. :)

    ReplyDelete
  37. baek r fain!gg engat tue...Tanks!!!fain n mutiara dtg r belog gg...Ader post bru gg buwat.SpeCial tok shbat gg!!Jempot dtang taw!!

    ReplyDelete

Thank You. Glad to see you again in the future. :)

Followers

NetworkBlog

jomblogwalking

blogwalking..